100 x 100 x 4
Print on canvas, 2019
Weinig mensen weten het, maar zonder priemgetallen hadden we geen mobiele telefonie, geen bankoverschrijvingen en geen internet. Priemgetallen maken digitale communicatie mogelijk, het zijn de sleutels van ons digitale leven. Hoe groter het priemgetal, hoe ingewikkelder de sleutel en hoe veiliger de communicatie. Het allergrootste nu bekende priemgetal bestaat uit 27.249.425 cijfers. Als je het zou willen uitschrijven heb je een boek nodig met meer dan 9.000 pagina’s. Vind je een getal dat nog groter is, dan win je € 150.000,-
Dit werk is opgebouwd uit drie lagen.
De achterste laag (met de grootste cijfers) bestaat uit de geboortejaren van de makers van SQUARE 2.1. In één specifieke volgorde vormen die samen een priemgetal.
De middelste laag (met de middelgrote cijfers) is een simpele vertaling van de makers van SQUARE 2.1 naar cijfers (a=1, b=2, etc.). Ook die blijken in een specifieke volgorde een priemgetal te vormen.
De voorste laag (met de kleinste cijfers) krijg je door de priemgetallen van de achterste twee lagen met elkaar te vermenigvuldigen. Zo’n semipriemgetal wordt gebruikt om digitale communicatie te beveiligen. Zo’n groot getal past niet op een rekenmachine. Don Satijn is twee dagen bezig geweest om het met de hand uit te rekenen. En toevallig of niet, als je dit getal leest als een woordzoeker blijken alle cijfers deel uit te maken van één of meer jongleerbare getallencombinaties.